Historie

De stichting Natuurpodium Brabantse Wal is in april 2015 opgericht door de gemeente Bergen op Zoom i.s.m. Brabants Landschap. In september opende het bezoekerscentrum met de eerste expositie “Natuur en Duurzaamheid op de Brabantse Wal” haar deuren. De officiĆ«le opening werd verricht door Ed Nijpels, oud-minister van Milieu, en omlijst met een live-uitzending van het programma M2 van Zuidwest TV.

Ander hoogtepunt in het eerste jaar was het, in eigen beheer en met lokale vrijwilligers, maken van de film “Eind Goed LandGoed”. Een spannend avontuur dat zich afspeelt op landgoed Mattemburgh en vertoont wordt in ons bezoekerscentrum. voor kinderen van 7 – 10 jaar.

De eerste doelstelling was om een onderwijsprogramma voor basisscholen in de regio aan te bieden. Hier ging het nodige veldwerk met lokale natuurexperts, dossieronderzoek en verzamelen van beeldmateriaal aan vooraf. Met de schat aan informatie, die we uiteindelijk bijeen hadden, konden we vanaf het begin starten met een breed palet aan activiteiten: buitenlessen Natuur, workshops Techniek & Duurzaamheid, bezoeken aan de exposities en projecten op maat. Met Onderzoekend & Ontwerpend Leren als uitgangspunt.

In navolging van onze “founding fathers” hebben vanaf 2015 diverse partners samenwerkingsovereenkomsten met ons afgesloten. Hierdoor kunnen we een belangrijke doelstelling blijven realiseren: gratis natuur- en duurzaamheidseducatie voor het onderwijs.

In 2015-16 namen ca. 3.000 leerlingen deel aan ons programma, de jaren erna steeg dat aantal naar 5.000 – 6.000 leerlingen. Begin 2019 ontvingen we de 20.000ste leerling.

De projecten bleken goed aan te sluiten bij, met name, het voortgezet onderwijs en de zogenaamde verdiepingsklassen op de basisscholen. Maar ook bij onze partners, zowel overheden als bedrijfsleven. In 2018 zijn we gestart met ons projectenbureau dat projecten ontwikkelt en uitvoert rondom vraagstukken (dilemma’s) over natuur of duurzaamheid. Voorbeelden hiervan staan op onze website.

In 2018 zijn we ook gestart met het aanbieden van ontdekkingstochten in de natuur, zoals het Kabouterpad, Boswachterpad en de GPS-speurtocht “Op Expeditie”, voor gezinnen en groepen. Aansluitend zijn we in 2019 gestart met een grootschalige herinrichting van de expositie in het bezoekerscentrum.