Nieuws

natuurwandeling Grenspark 11 maart 22.02.2018

Bekijk met IVN de natuurontwikkeling nabij het Kleine Meer/Grenspark

Op zondag 11 maart 2018 organiseert IVN Groene Zoom, een excursie naar het Kleine Meer.

Het Kleine Meer bevindt zich aan de Nederlandse zijde van het Grenspark “De Zoom- Kalmthoutse heide”.

 

De wandeling voert langs het Kleine Meer en het terrein tussen Groote en Kleine Meer waar enkele jaren geleden een groot bosgebied is gekapt. Tevens wordt het nabijgelegen Zwaluwmoer bezocht. Tijdens de wandeling wordt ingegaan op de vraag hoe het komt dat de Groote en Kleine Meer de laatste jaren zo weinig water bevatten. En welke gevolgen dat heeft voor flora en fauna.

 

Een aantal jaren geleden is hier het Life-Hela-project uitgevoerd. Zandverstuivingen, heidevelden en vennen zijn in oude glorie teruggebracht.

 

Deelnemers aan de wandeling kunnen genieten van het geweldig uitzicht over het Kleine Meer en Zwaluwmoer.

 

De gids vertelt over de geschiedenis van het gebied, over de maatregelen die er nodig waren, maar ook over hoeveel energie het kostte en nog steeds kost om de beoogde doelen te bereiken. En natuurlijk geeft hij uitleg over de ontwikkeling van de bijzondere flora en fauna in het gebied.

 

 

De wandeling start om 10.00 uur op de parkeerplaats van camping Familyland, Groene Papegaai 19, 4631 RX te Hoogerheide.

Stevige schoenen zijn een aanrader. Een verrekijker verhoogt de natuurbeleving.

Kanjers Kerstboominzameling in het zonnetje 05.02.2018

 

 

Woensdagmiddag  24 januari deelde wethouder Yvonne Kammeijer prijzen uit aan een flink clubje Bergse kids, dat begin januari heel veel kerstbomen wist in te zamelen. Deze jeugdige Supporters van Schoon zijn samen het jaar goed begonnen met het inzamelen van kerstbomen.

Een zeer goed begin want die  bomen worden duurzaam verwerkt tot houtsnippers voor tuinpaden. En daar is de gemeente en het Natuurpodium erg blij mee want zo werken we samen aan een duurzame en schone buurt.

 

Eervolle vermeldingen

Er zijn maar liefst 1400 kerstbomen opgehaald door de jeugd. Waar vooral veel jeugd aan heeft mee geholpen. Naast het uitdelen van de drie hoofdprijzen waren er ook een aantal eervolle vermeldingen. Die kregen allemaal een waardebon van het Natuurpodium Brabantse Wal  aangeboden.

De kids van de Faurestraat hebben 100 bomen ingezameld, de Bergse Ninja's 112 exemplaren en Team Tjibbe van de Bergse Plaat kwam met 140 kerstbomen op de proppen. Zij kregen allemaal een Natuurpodiumprijs overhandigd.

 

De hoofdprijzen

Er waren dit jaar twee derde prijzen, omdat beide teams 150 bomen hadden opgehaald. De derde prijs winnaars waren het duo Maaike en Kevin en het duo Fleur en Bram. Vervolgens mocht Bethsaïda naar voren komen voor de tweede prijs. Want ze had wel 155 bomen opgehaald. De groep die zichzelf Aardappel had genoemd, uit Fort Zeekant won de hoofdprijs.

 

Supporters van Schoon

Natuurlijk verdiende alle helden ook wel onze jeugdige Supporters van Schoon, een stevig applaus. Wilt u ook meewerken aan een duurzame schone buurt dan kan dat weer tijdens de Bergen op Schoondagen op 23 en 24 maart 2018. Aanmelden kan daarvoor binnenkort bij het Natuurpodium via  http://bit.ly/bergenopschoondag2018.


 

Lezing ongewervelde dieren 18.01.2018

Op maandag 5 februari as. organiseert IVN Groene Zoom een lezing over ongewervelde dieren.

Han van den Beemt, natuurgids, neemt je mee in de boeiende wereld van ongewervelden die uit meer bestaat dan alleen insecten. 

De lezing begint om 19.30 uur in Bezoekerscentrum De Kraaijenberg, Fianestraat 21 Bergen op Zoom; en duurt ca. twee uur. 

 

Toegang is gratis en voor iedereen toegankelijk, maar aanmelding is noodzakelijk.

Aanmelden bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.