Nieuws

9 September Excursie Kortenhoeff 05.09.2017

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens.

Op zaterdag 9 september wordt de Kortenhoeff bezocht. Heide, stuifzand, vennen, bos, ongeveer alle biotopen die in het Grenspark te vinden zijn, zijn ook in de Kortenhoeff aanwezig.

Het gebied tussen de Abdijlaan en de Huijbergsebaan was ooit woeste grond. In de 20e eeuw werd het gebied ontgonnen, deels voor bebossing en deels voor landbouw. Daarna zijn er allerlei vormen van gebruik geweest door verschillende eigenaren.

Staatsbosbeheer is eigenaar van 100 ha van dit bijzondere gebied dat binnen de Natura 2000 begrenzing valt. Staatsbosbeheer houdt het terrein open en herstelt de vennen. Stuifduinen en vennen, zoals het Bronven en Akkerenven, bevinden zich op korte afstand van elkaar. De biodiversiteit is groot. Het gebied heeft een hoge botanische waarde met soorten als Beenbreek, Klein en Ronde zonnedauw en Moeraswolfsklauw. Ook komen er bijzondere vogelsoorten, zeldzame amfibieën en veel soorten paddenstoelen voor.

De gids Dhr. Jac Smeijers, die deze keer de excursie verzorgt zal u door het gebied leiden en vertellen over de geschiedenis, het beheer en de bijzonderheden van de aanwezige natuur. Ook de aanwezigheid van exoten en de bestrijding daarvan is onderwerp van gesprek.

De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur; deelname is gratis. Stevige wandelschoenen en een verrekijker zijn handig om mee te nemen.

De excursie start op 9 september om 10.00 uur op de parkeerplaats van camping Familyland, Groene Papegaai 19 te Hoogerheide.

Carpoolers kunnen elkaar om 09.30 uur opzoeken bij het Natuurpodium bij Stayokay in Bergen op Zoom

Wandeling door de weelderige natuur van landgoed Zoomland 08.08.2017

Benieuwd naar de ge­schie­de­nis van landgoed Zoomland? Wel eens gehoord van Goeree, de Zeezuyper, Hengstmeer of het Keutelmeer? Waar komen deze namen vandaan? Op 20 augustus van 10 tot 12 uur hoort u meer hierover tijdens een excursie van IVN Groene Zoom naar het landgoed Zoomland. 

Zoomland kent een eeuwenlange ge­schie­de­nis van turfwinning, land­goe­de­ren en jacht, maar ook tuinbouw en veeteelt. Er zijn nog restanten te vinden van tenminste één van de land­goe­de­ren.

Lees meer

Ga op expeditie en win.... 13.07.2017

  • een gratis diner mét rondleiding bij de McDonald’s te Bergen op Zoom (expeditie Binnenschelde)
  • óf een kaartje voor het Klimbos Brabantse Wal (expeditie landgoed Lievensberg)

 

 

Expedities en avonturen
Hoe leuk is het om, het gebied waarin je woont, te ontdekken tijdens een echte expeditie. Het Natuurpodium biedt je deze mogelijkheid. Je kunt namelijk op expeditie op het Landgoed Lievensberg en op expeditie langs de Binnenschelde.

Hoe het werkt
Om een van de expedities te kunnen doen, moet je thuis eerst een van de gratis apps op je smartphone downloaden. Kies vervolgens de moeilijkheidsgraad, trek stevige loopschoenen aan, vul een rugzak met wat eten en drinken en start je expeditie bij het Natuurpodium (Boslustweg 1) of bij de McDonald’s Bergen op Zoom (De Boulevard Noord 8) bij de Binnenschelde.

Kraak de kluis

Eenmaal op locatie ga je op zoek naar tien digitale sleutels. Bij iedere sleutel die je vindt, krijg je een opdracht of vraag uit een van de drie categorieën: natuur, cultuur of economie. De categorie mag je gelukkig zelf kiezen. Nadat alle sleutels zijn gevonden, kraak je de kluis en maak je met de ‘verdiende’ letters een woord. Mail het woord met je naam en leeftijd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ben jij de winnaar van de week?
De hele zomer trekken we iedere week uit de goede inzendingen twee winnaars. De winnaar van de Binnenschelde expeditie gaat lekker dineren bij de McDonald's en krijgt een kijkje achter de schermen. De winnaar van de Lievensberg expeditie krijgt een gratis kaartje voor het Klimbos.

Oneindig veel plezier
De expedities lijken op ‘Pogemon Go’, maar dan leerzamer omdat je op deze manier dit prachtige gebied ontdekt en beter leert kennen. Je kunt de expedities zo vaak doen als je wilt, want er worden steeds nieuwe digitale sleutels aangeboden.

Wat je leert tijdens de expedities
Tijdens de expeditie leer je over de drie kernwaarden van de Brabantse Wal, namelijk de natuur, cultuur (historie en kunst) en economie. Zijn de drie kernwaardes goed in balans dan spreken we van een duurzame ontwikkeling. En voor jezelf kun je ontdekken wat jou het meest aanspreekt. Ben jij de onverschrokken boswachter, de zakelijke ondernemer, de romantische natuurliefhebber, de actieve buitensporter of de geïnspireerde kunstenaar?

Laat je inspireren, deel jouw ervaringen en lever jouw bijdrage aan een sterke, vitale Brabantse Wal!

Google play store:
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.noblestreet.natuurpodium 

https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.noblestreet.binnenschelde  

Itunes appstore
https://itunes.apple.com/nl/app/natuurpodium-expeditie-zoek-en-vind/id1022477327?mt=8 

https://itunes.apple.com/nl/app/binnenschelde-expeditie-zoek-en-vind/id1128376351?mt=8\  

Brochures
Brochure Expeditie Binnenschelde
Brochure Expeditie Natuurpodium 

Laat je inspireren, deel jouw ervaringen en lever jouw bijdrage aan een sterke, vitale Brabantse Wal!